Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Pressattaché Nykänen Andersson vill krossa myter - Finlands ambassad, Stockholm : Aktuellt

FINLANDS AMBASSAD, Stockholm
FINLANDS HONORÄRA GENERALKONSULAT, Göteborg


Finlands ambassad
Gärdesgatan 11, 115 27 Stockholm
+46 8 676 6700, info@finland.se
Finlands honorära generalkonsulat
Götgatan 10, 41105 Göteborg
+46 31 801 050, sanomat.got@formin.fi
Suomi | Svenska |  |  | Instagram
Normal textstorlekStörre textstorlek
 
Nyheter, 11.2.2019

Pressattaché Nykänen Andersson vill krossa myter

Utrikesministeriet har utnämnt Elna Nykänen Andersson till pressattaché vid Finlands ambassad i Stockholm med start den 4 mars 2019. Nykänen Andersson kommer närmast från contentbyrån OTW. Vi frågade den blivande pressattachén vad hon vill åstadkomma under sina tre år på ambassaden.

Elna Nykänen Andersson Foto Erik Lefvander
Kuva: Erik Lefvander

Hur ser din bakgrund ut?

Jag har jobbat som journalist i 20 år, först i Finland och Sedan i Stockholm. Jag har en magisterexamen i statsvetenskap från Helsingfors och en Master of Arts från London. Jag flyttade till Stockholm år 2000 men sedan dess har jag bott längre perioder i Helsingfors, London och New York. De senaste tio åren har jag arbetat bland annat som programledare och producent på SVT och som korrespondent för Monocle. Nu kommer jag från OTW, där en av mina kunder var Visit Sweden. I fjol gav jag ut boken Kära Sverige som handlar om den svenska matkulturen. Jag har alltså redan länge bevakat det svenska samhället ur olika synvinklar. Samtidigt har jag hållit kontakt med Finland, genom familj och jobb.

Hur känner du inför det nya jobbet?

Det känns verkligen bra. Finland är en hjärtesak för mig och jag ser detta arbete som ett hedersuppdrag där jag lovar att göra mitt bästa. Det ska bli fantastiskt att få berätta för svenskarna om allt fint som Finland har att erbjuda.

Hur ser svenskarnas bild av Finland ut?

När det kommer till offentlig diplomati och främjande av Finlandsbilden är Sverige ett unikt land, eftersom man har ett speciellt förhållande till Finland här. I allmänhet gillar man Finland, men uppfattningen av vårt land är lite ensidig och gammaldags. Finland är Mumintroll, Marimekko, finlandsfärjor och hårt arbetande människor vars integritet är kompromisslös. Man vet ganska lite om Finland – få kan ens säga vem vår nuvarande president är, och yngre människor vet inte ens att Finland och Sverige i århundraden var ett och samma land. På sistone har situationen börjat förändras och intresset har ökat. Media rapporterar till exempel om Helsingfors som ett intressant resmål, om den finländska skolans framgång och om Finlands försök med basinkomst.

Vad vill du få till stånd under dina tre år som pressattaché?

Det vore bra om svenskarna, åtminstone i Stockholm med omnejd, skulle hitta Helsingfors som ett weekendresmål vid sidan av Köpenhamn och London. Det är ju så lätt att resa till Finland härifrån. Från Skåne är det förstås lite längre väg. Jag skulle vilja se finländska märken i modebutikerna och öppna svenskarnas ögon för de många saker där det finska samhället har lyckats. Jag skulle också vilja krossa några myter, som uppfattningen att det nästan inte finns några invandrare i landet – de finns, och de berikar vårt samhälle, precis som i Sverige. På tal om invandrare så bor det ca 700 000 människor i Sverige som har finska rötter. Eftersom jag har finsk accent tar sverigefinnar ofta upp sin bakgrund då de pratar med mig, och jag har märkt att Finland oftast ligger dem mycket varmt om hjärtat. Här har vi ett gäng potentiella finlandsambassadörer som jag skulle vilja nå och vars finlandsbild jag skulle vilja uppdatera.

Du har bott länge i Sverige. Hur ser din egen Finlandsbild ut?

Jag är naturligtvis partisk, men jag kan ärligt säga att jag älskar Finland – kanske mer än om jag hade bott där hela tiden. Då man är utomlands koncentreras ens finska identitet och Finlands goda sidor framstår klarare. Finland är ett vackert, förnuftigt och intelligent land, och finländarnas inställning till problemlösning är ofta uppfriskande. Vi har många välfungerande lösningar på vardagliga och samhälleliga problem. Finländarna kan vara allvarliga, men de vet hur man släpper loss och är inte rädda för att vara lite galna. Självförtroendet kunde vara bättre. Man kan givetvis inspireras av andra, men bara genom egen kreativitet och hårt arbete tar man sig framåt.
 

Elna Nykänen Andersson

Familj: Maken Erik Andersson, arkitekt, samt barnen Alva och Ivar (10 och 8 år).

Fritidsintressen: "Är huslighet ett intresse? Mitt jobb är mycket offentligt och socialt och som motvikt älskar jag att vara hemma. Där finns allt jag behöver för att koppla av. Jag umgås med familjen, spelar flygel, grottar ner mig i ubtudet på Spotify, lagar mat, tränar, läser och bläddrar runt på mat- och modebloggar."
 

Skriv ut

Detta dokument

Uppdaterat 11.2.2019


© Finlands ambassad, Stockholm
© Finlands honorära generalkonsulat, Göteborg | Information om webbplatsen | Kontaktuppgifter