Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Självständighetsdagen firas med gamla och nya traditioner - Finlands ambassad, Stockholm : Aktuellt

FINLANDS AMBASSAD, Stockholm
FINLANDS HONORÄRA GENERALKONSULAT, Göteborg


Finlands ambassad
Gärdesgatan 11, 115 27 Stockholm
+46 8 676 6700, info@finland.se
Finlands honorära generalkonsulat
Götgatan 10, 41105 Göteborg
+46 31 801 050, sanomat.got@formin.fi
Suomi | Svenska |  |  | Instagram
Normal textstorlekStörre textstorlek
 
Nyheter, 3.12.2018

Självständighetsdagen firas med gamla och nya traditioner

Det självständiga Finlands 101-årsdag firas denna vecka med både gamla och nya traditioner. I år inleds självständighetsfirandet redan på självständighetsdagsafton den 5 december, på samma sätt som i fjol då Finland firade sitt 100-årsjubileum.

Suomen lippu

Det självständiga Finlands 100-årsjubileum revolutionerade självständighetsfestens traditioner. Bekanta traditioner fick sällskap av bland annat blåvit belysning som väckte stor förtjusning och många evenemang runt om i Finland som präglades av glädje och gemenskap. I Finland 100 år-uppföljningsundersökningen* ansåg nästan tre av fyra finländare att självständigheten firades på ett mer uppsluppet sätt än tidigare. Hälften anser att självständighetsfirandet nu känns allt viktigare. Finländarna hoppas att självständighetsdagen även i fortsättningen är en glad och ljus fest som präglas av samhörighet.

”Jubileumsåret Finland 100 år visade att även glädje och ljus passar in i den högtidliga, stämningsfulla festen. Det är fint att se att så många idéer från i fjol verkar leva vidare också under kommande självständighetsdag och med tiden utvecklas till nya traditioner”, säger statssekreterare Paula Lehtomäki.

En av de nya traditionerna får sin fortsättning den 5 december, då över 500 barn från hela Finland samlas till den nationella självständighetsfesten för Finlands barn, som statsminister Juha Sipilä står värd för i Ständerhuset i Helsingfors. Varje kommun i Finland har fått utse två tioåringar som deltar i festen. Festens tema är läsning och litteratur.

På självständighetsdagsafton får vi också se blåvita belysningar, då statsrådet låter lysa upp Ständerhuset från och med klockan 12 och Statsrådsborgen från och med klockan 18.

Under veckan kring självständighetsdagen ger statsrådets kansli ut en bok med minnen från jubileumsåret Finland 100 år. Oförglömliga stunder och stämningen under jubileumsåret kan återupplevas bland annat genom president Sauli Niinistös, upptäcktsresande Pata Degermans, musiker Ville ”Darude” Virtanens och många andras berättelser. Boken med minnen från jubileumsåret kommer att vara tillgänglig i statsrådets nätbokhandel.

I höstas publicerades också en Finland 100-rapport som berättar jubileumsårets historia och sammanfattar dess resultat. Mer information om rapporten finns på adressen suomi100raportti.fi/sv.

*Finland 100 år-uppföljningsundersökningen, som genomfördes i sex faser under 2015–2018, utredde finländarnas kännedom och föreställningar om 100-årsjubileet av Finlands självständighet. I undersökningen, som gjordes i samband med Statistikcentralens konsumentbarometer, intervjuades över tusen 15–84-åriga personer som är bosatta i Finland. Resultaten av undersökningen har ställts i proportion till hela befolkningen.

Skriv ut

Detta dokument

Uppdaterat 7.12.2018


© Finlands ambassad, Stockholm
© Finlands honorära generalkonsulat, Göteborg | Information om webbplatsen | Kontaktuppgifter