Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Utrikesminister Margot Wallströms tal under jubileumsseminariet 100 år av diplomatiska förbindelser mellan Sverige och Finland - Finlands ambassad, Stockholm : Aktuellt

FINLANDS AMBASSAD, Stockholm
FINLANDS HONORÄRA GENERALKONSULAT, Göteborg


Finlands ambassad
Gärdesgatan 11, 115 27 Stockholm
+46 8 676 6700, info@finland.se
Finlands honorära generalkonsulat
Götgatan 10, 41105 Göteborg
+46 31 801 050, sanomat.got@formin.fi
Suomi | Svenska |  |  | Instagram
Normal textstorlekStörre textstorlek
 
Nyheter, 31.5.2018

Utrikesminister Margot Wallströms tal under jubileumsseminariet 100 år av diplomatiska förbindelser mellan Sverige och Finland

Utrikesministrarna betonade den goda relationen mellan Finland och Sverige i sina tal under jubileumsseminariet som ordnades på Finlands ambassad i Stockholm den 2 maj 2018 med anledning av att länderna haft diplomatiska förbindelser i hundra år.

Timo Soini Margot Wallström
Utrikesministrarna Timo Soini och Margot Wallström

Jag var allena på en solig strand, vid skogens blekblå sjö
på himlen flöt ett enda moln, och på vattnet en enda ö
Den mogna sommarens sötma dröp, i pärlor från varje träd
Och i mitt öppnade hjärta rann, en liten droppe ned

Det skrev den finlandssvenska poeten Edith Södergran år 1916. Hon fångar så väl den längtan, det lite vemodiga, men också den kärlek till naturen som är så viktig för våra folk och vår kultur.

Våra länder – Finland och Sverige – har nu under 100 år har haft diplomatiska förbindelser. Vi, som står varandra så nära som två länder kan stå varandra. Vi, som tidigare var delar av samma rike; den östra och västra rikshalvan.

Jag tänkte dela upp det här anförandet i tre delar: dåtid, nutid och framtid.

Om vi går tillbaka till Edith Södergran, som var verksam under just den tid som vi nu högtidlighåller, så inser vi snabbt hur avlägset det känns. Det var en annan värld. Södergran föddes i ryska imperiet och levde i Finland under brytningstiden; mitt i ett Europa som stod i lågor. I hennes födelsestad St Petersburg inleddes den ryska revolutionen, som i sin tur ledde till att Finland, det finska folket, förklarade sig självständigt.

Den svenska statsledningen erkände Finlands självständighet den 4 januari 1918. Den 6 januari undertecknade vår generalkonsul i Helsingfors, Walter Ahlström, den note som tillkännagav erkännandet för Finlands senat. Den 10 januari upprättades diplomatiska förbindelser.

Jag är fel person att ge en längre historielektion, men jag vill bara konstatera att om vi jämför hur våra länder och folk minns de hundra år som gått; 1900-talet, så är det påfallande hur olika de måste vara. Finland och det finska folket har tagit sig igenom svåra prövningar. Sverige fick utvecklas relativt ostört. Det är en skillnad som är ganska anmärkningsvärd, med tanke på hur nära vi står varandra i alla avseenden.

***

När vi idag tittar ut mot horisonten så får vi tyvärr konstatera att Östersjön och Europa skuggas av oro och otrygghet som vi inte sett på länge. Krim, Donbass, men också Salisbury, är namn på platser som på olika sätt fått en ny innebörd.

Under sådana förhållanden är det en trygghet att den svensk-finska relationen idag är bredare och djupare än, egentligen, någonsin under de här 100 åren.

Värderingsmässigt är vi varandras spegelbilder. Demokrati, jämlikhet och jämställdhet, yttrandefrihet och hållbar utveckling är värden som sträcker sig djupt in i våra samhällen.

Våra näringsliv är tätt sammanvävda. På kulturområdet har vi ett nära utbyte, till exempel inom teatern där Riksteatern under flera år har gjort turnéer i finska städer.

Vårt samarbete inom utrikes- och säkerhetspolitik samt på försvarsområdet fördjupas ständigt. Jag och Timo ses ofta, vi har gjort gemensamma resor, och vi lånar till och med ut diplomater till varandras utrikesdepartement.

Vår relation är en grundstomme i det nordiska samarbetet. Vi gick in i EU samtidigt och vi samverkar i utformningen av EU:s gemensamma säkerhets- och försvarspolitik.

***

Framtiden då? På ett sätt är svaret enkelt: jag tycker att vi ska fortsätta i samma riktning. Låt oss fortsätta det nära samarbetet, och leta efter möjligheter för ytterligare fördjupning; inom EU-samarbetet, i FN, i säkerhetspolitiken, på försvarsområdet.

Jag vill också slå ett slag för folk-till-folk-kontakterna. Kanske ligger det på oss svenskar att lära oss mer om Finland, och ännu oftare resa, plugga och jobba i Finland.

Våra länder är ju också viktiga aktörer i det nordiska samarbetet. Här ser jag gärna att vi driver på för ytterligare fördjupning, också med de baltiska länderna.

***

Jag vet inte om jag är rätt person att säga grattis – vi kan ju knappast gratulera oss själva – men låt mig då åtminstone tacka Timo och Finland för de här 100 åren, och blicka fram emot minst 100 år till av den närmaste vänskap.

Tack!

Skriv ut

Uppdaterat 31.5.2018


© Finlands ambassad, Stockholm
© Finlands honorära generalkonsulat, Göteborg | Information om webbplatsen | Kontaktuppgifter