Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Ensamkommande flyktingbarn tema på krigsbarnens dag - Finlands ambassad, Stockholm : Aktuellt

FINLANDS AMBASSAD, Stockholm
FINLANDS HONORÄRA GENERALKONSULAT, Göteborg


Finlands ambassad
Gärdesgatan 11, 115 27 Stockholm
+46 8 676 6700, info@finland.se
Finlands honorära generalkonsulat
Götgatan 10, 41105 Göteborg
+46 31 801 050, sanomat.got@formin.fi
Suomi | Svenska |  |  | Instagram
Normal textstorlekStörre textstorlek
 
Nyheter, 26.11.2015

Ensamkommande flyktingbarn tema på krigsbarnens dag

Krigsbarnens dag firades i år för tredje gången i Stockholm. Dagen inleddes med en festgudstjänst i Finska kyrkan och fortsatte med ett seminarium på Finlands ambassad kring temat ensamkommande flyktingbarn.

Viulistit

Initiativet till att börja fira krigsbarnens dag togs tog för några år sedan av Riksförbundet Finska Krigsbarn. Man valde den 20 november eftersom det är dagen då FN:s konvention om barnets rättigheter antogs.

Syftet med krigsbarnens dag är att uppmärksamma att många barn även idag lever mitt i krigens fasor. Barnen blir på många sätt offer i krigen och de måste ofta fly från sina hem. Frågan är mer aktuell idag än någon hade kunnat föreställa sig. Vi ser nyhetssändningarna förmedla bilder från farliga flyktresor på olika håll i världen varje dag, och många barn lever mitt i denna verklighet.

De finska krigsbarnen har själva varit flyktingbarn som fått uppleva separation från sina föräldrar, sitt hem, sin närmiljö och sitt språk. De vill nu hjälpa andra och förmedla sin kunskap om hur det är att vara ett barn mitt i kriget och hur man kan hjälpa barnen klara av de svåra upplevelserna.

Anna Takala ja Elisabeth Dahlin
Anna Takanen och Elisabeth Dahlin

Seminariets fokus var hur man på bästa möjliga sätt tar emot flyktingbarn som kommer till Finland och Sverige. Publiken fick höra både kalla fakta, gripande egenupplevda historier och konkreta exempel på hur man kan hjälpa. Evenemanget ramades in av musikperformance av kyrkomusiker Merja Aapro samt de blott åtta åriga violinvirtuoserna Karen Blixt och Edith Eklund.

Ambassadör Jarmo Viinanen öppnade seminariet och hälsade alla välkomna. Därefter samtalade Rädda barnens generalsekreterare Elisabeth Dahlin och Kulturhuset–Stadsteaterns teaterdirektör Anna Takanen om barn på flykt, både ur finska krigsbarns och dagens ensamkommande flyktingbarns perspektiv.

Peter Hultqvist
Försvarsminister Peter Hultqvist.

Åsa Regnér, barn-, äldre och jämställdhetsminister i Sverige och kanslichef Päivi Sillanaukee från social- och hälsovårdsministeriet i Finland diskuterade under rubriken ”Ensamkommande flyktingbarn – en gemensam utmaning för Sverige och Finland”. Avslutningsvis gick ordet till Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist som höll ett anförande om det svensk-finska försvarssamarbetet.

Krigsbarnens dag arrangerades av Riksförbundet Finska Krigsbarn, Finlands ambassad i Stockholm och Finska församlingen i Stockholm.

Text och foto: Anniina Tourunen

Skriv ut

Detta dokument

Uppdaterat 9.12.2015


© Finlands ambassad, Stockholm
© Finlands honorära generalkonsulat, Göteborg | Information om webbplatsen | Kontaktuppgifter