Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Finska snittar till nyårsfesten - Finlands ambassad, Stockholm : Aktuellt

FINLANDS AMBASSAD, Stockholm
FINLANDS HONORÄRA GENERALKONSULAT, Göteborg


Finlands ambassad
Gärdesgatan 11, 115 27 Stockholm
+46 8 676 6700, info@finland.se
Finlands honorära generalkonsulat
Götgatan 10, 41105 Göteborg
+46 31 801 050, sanomat.got@formin.fi
Suomi | Svenska |  |  | Instagram
Normal textstorlekStörre textstorlek
 
Nyheter, 18.12.2012

Finska snittar till nyårsfesten

Snittar, cocktailtilltugg, kanapéer, plockmat, kära munsbitar har många namn. Lätta att laga, praktiska att servera och roliga att äta. Närproducerat är gott och uppskattat så varför inte bjuda på nordiska smaker till nyårsminglet?

Ärthummussnittar

Foto: Valio.seTina frysta ärter och mixa tillsammans med lika delar cream cheese och vitlök efter smak. Klicka på Fazer Rågform och garnera med en strimla sockerärta.

Du kan också servera röran i glas och garnera med långa strimlor av  Rågform som du torkat i 150 grader ugn några minuter.

Laxrullar

Bred färskost på ett tunnbröd, t.ex. Fazers Sviktat Fullkorn, lägg sallad, rökt lax och strimlat citronskal påbrödet,  Rulla ihop hårt i plastfolie och skär rullen strax innan servering. Garnera med dill eller något annat grönt.

Foto: Fazer.fiRenrullar

Bred färskost på ett tunnbröd, finhacka persilja och basilika och strö hacket över osten. Bred ut skivor av kallrökt renkött ovanpå och rulla ihop tunnbröden.

Linda in rullarna i aluminium- eller plastfolie och låt stå i kylskåp i ett par timmar. Skär rullarna i bitar, trä bitarna på cocktailpinnar och garnera med körsbärstomater, stora kapris och oliver.

Foto: Fazer.seChevre och parmasnittar

Torka parmaskinka i 150 grader i ugn. Mosa chevre på en bit rågbröd, t.ex. God i Kvadrat, och stick i en halv skiva fikon och ett parmachips.

Gluten- och kolhydratfria snacks

Bjuder fler än en gäst är risken stor att det blir många dieter att hålla koll på. Använd genomgående laktosfria produkter och se till att alltid ha en eller två vegetariska sorters tilltugg. På chevresnittarna kan du t.ex. ersätta parmaskinkan med en valnöt på några av snittarna om du vet att du har vegtarianer på kommande. Många måste välja bort spannmål på grund av celiaki, glutenintolerans. Skaran som går på LCHF- dieten och undviker kolhydrater växer också ständigt. Ett par sorters tilltugg utan spannmål/kolhydrater uppskattas därför säkert.

Foto: Valio.fiOstflarn

Riv valfri ost, t.ex. Valio Polar. Strö ut små rundlar av osten ca 5 cm i diameter på ett bakplåtspapper. Strö på till exempel sesamfrön, kummin, mandelflarn eller tunt skivade oliver. Rosta i ugn på 200 grader ca 8 minuter tills osten smällt och fått lite färg. Lägg flarnen över en kavel om du vill ha böjda flarn. Låt dem svalna och stelna.

Fyllda körsbärstomater

Skär hatten av körsbärstomaterna och gröp ur dem. Fyll dem med valfri färskost, t.ex. Valio laktosfri crème cheese vitlök. Du kan också mixa ädelost, fetaost eller riven parmesan med crème fraiche till fyllning. Sätt på locket.

Och så något sött...

Blåbärsrutor

Har du kvar blåbär i frysen efter sommarens skörd? Sväng ihop en traditionell finsk paj med rågmjöl. Nyttigare och godare än så här blir inte en efterrätt. Foto: Pirkka.fi

250 g smör
1,5 dl socker
4 dl rågmjöl
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 l blåbär

Blanda smör och socker. Blanda rågmjöl, vetemjöl och bakpulver och tillsätt socker- och smörblandningen. Tryck ut ca 2/3 av degen i en djup ugnsform. Häll i blåbär. Om du använder frysta, blanda med ett par teskedar potatismjöl.

Strö socker över blåbären och täck över med resten av degen. Grädda i 200 grader i ca 45 minuter till en timme. Låt pajen svalna, skär upp i rutor och servera med (lakosfri) vaniljglass, vaniljsås eller vispad grädde.

Bara att ställa fram

Varför inte komplettera med en ostbricka? Rada fram surskorpor (finncrisp), tunna skivor Malaxlimpa, rågknappar och pepparkakor istället för smaklösa vetekex till ostarna.Iittala Mariskooli

Ställ fram nötter, lakritsbitar och chokladpraliner i snygga skålar, gärna i finsk design.

Gott nytt år!

 

Recept och bilder: Fazer.se, Fazer.fi,Valio.fi och Pirkka.fi


Sammanställt av: Helena Andersson

 

Skriv ut

Detta dokument

Uppdaterat 31.12.2012


© Finlands ambassad, Stockholm
© Finlands honorära generalkonsulat, Göteborg | Information om webbplatsen | Kontaktuppgifter